Anasayfa | Web'den haberler | webbilisim Hakkında | İletişim | Filmler| || | | üye girişi | kayıt

2. DİLİMLER VE ETKİN BÖLGELER

2.1. Etkin Resim Bölgesi (Image Map) Oluşturma

İnternete yerleştirilen grafikler dikdörtgen ise grafiğe bağlantı eklendiğinde bağlantının şekli de dikdörtgen olur. Grafiğin bir kısmı saydam yapılabilir ya da arka plan rengini, WEB sayfasının arka plan rengiyle aynı yaparak farklı bir şekil izlenimi verilebilir.

Eğer bir şeklin bağlantı (Link) alanı dikdörtgen yapılmak istenirse veya resmin üzerine çeşitli linkler oluşturulmak istenirse resim haritası (Image Map) kullanılması gerekir.

Bir resim haritası (image map) üzerindeki bağlantı (Link) alanları Fireworks programında aktif bölgeler (Hotspots) olarak adlandırılır.

Bir grafikteki aktif bölge alanı üç şekilde olabilir:

  1. Dikdörtgen
  2. Daire
  3. Çokgen

Aktif bölge çalışması internete yerleştirildiğinde bir resim haritasına (image map) dönüştürülen alandır.

Fireworks Image Map
Resim ya da şeklin belli bir bölgesini etkin resim bölgesi (İmage Map) yapmak için araç kutusunda aktif bölge (Hotspot) aracı seçilir. Simge seçildikten sonra resim veya şeklin belli bir bölgesi farenin sol tuşu kullanılarak etkin bölge oluşturulur. Etkin bölge oluşturulduğunda resim ve ya şekil üzerinde yarısaydam mavi bir bölge oluşur, bu bölge artık etkin bölge olmuştur.

Aktif bölgenin boyut ya da taşınmak istenirse araç kutusunda işaretçi (Pointer) simgesi seçilerek aktif bölge üzerinde işlem yapılabilir. Aktif bölge aracı merkezden boyutlandırmak için Alt tuşu kullanılır, Alt tuşu basılı tutulur, farenin sol tuşu kullanılarak aktif bölge boyutlandırılır, farenin sol tuşu bırakıldıktan sonra Alt tuşu bırakılır.

Fireworks Image Map Oluşturma
Etkin Resim Bölgesi Oluşturma

 

Aktif bölge eklendikten sonra, aktif bölgeye (Hotspot) bağlantı (Link) eklenebilir, özellikleri değiştirilebilir.

Aktif bölge seçili durumda iken özellikler (Properties) penceresinde; Link bölümü kullanılarak etkin bölge internete yerleştirildiğinde farenin sol tuşu ile tıklandığında yönlendirileceği WEB sayfası yazılır.

Alt seçeneğine resim üzerinde etkin bölge yapılan bölüm üzerine fare göstergeci getirildiğinde çıkacak olan açıklama eklenir.

Shape ile aktif bölgede oluşturulmuş olan şekil görülür. Şekil dikdörtgen, daire veya çokgen olabilir. İstenirse aktif bölge şekli değiştirilebilir. Aktif bölge şekli değiştirildiğinde fare ile yeniden şekillendirilmesi gerekir.

Aktif Bölge rengi ile oluşturulan aktif bölgenin rengi seçilir.

Hotspot ile oluşturulan etkin bölgeye bir isim verilir.

Aktif bölge Original (Normal) görünümde oluşturulduktan sonra Preview görünümüne geçerek aktif bölgenin nasıl olduğuna bakılabilir.

2.2. WEB Katmanıyla Çalışma

Aktif bölgeler ve dilimler Layers panelinde WEB Layer (WEB katmanı) üzerine yerleşir. WEB Layer (WEB katmanı) varsayılan olarak en üst katmandır ve taşınmaz. Resimlerle çalışırken nesneleri düzenlemek için aktif bölgeleri veya dilimleri gizlenmek istenebilir. Araç kutusu (Tools) panelinde Show/Hide (dilimleri göster/gizle) simgesi kullanılabilir veya Layers paneli kullanılabilir. Araç kutusu (Tools) kullanılırsa tüm aktif bölgeler, dilimler ve dilim kılavuzları gizlenir. Layers paneli kullanılırsa dilimleri ve aktif bölgeleri ayrı ayrı gizlenebilir.

1

Yeni bir belge oluşturulduğunda yukarıda görüldüğü gibi WEB Layer (WEB katmanı) varsayılan olarak en üstte yer almaktadır.

Belge içerisine resim yerleştirildiğinde resmin belli bir bölgesi aktif bölge yapıldığında aktif bölgeler WEB Layer (WEB katmanı) katmanına yerleşir ve en üste yer alırlar. Katmanlar tamamı gösterilip gizlenebileceği gibi katman üzerindeki nesneler ayrı gösterilip gizlenebilir veya katman ya da nesneler kilitlenebilir.

 

 

Web Layer ve Web Layer üzerindeki aktif nesneler

Fireworks Dersleri

 

 

 

 

 

 

Layer 1 Katmanı ve Layer 1 Katmanı üzerindeki resim ve nesneler

2.3. Resmi Dilimleme

Çalışma alanımızı düzenlerken, çalışma alanı içerisinde büyük resim veya nesneler olur. Boyutu büyük olan resim veya nesneleri internete yerleştirmek zaman alabilir, sayfanın yüklenmesinde sorunlar çıkabilir. Resim dilimlere ayrıldığı zaman dosya boyutu da küçülecek ayrı bir şekilmiş gibi olacağından resim daha kolay yerleşir. Resim dilimlere ayrıldığında her dilim üzerinde ayrı çalışılabilir farklı formatlarda kaydedilebilir. Bu da bize sayfamız içerisinde sürekli güncelleme gerekiyorsa resmin tamamı yerine sadece dilimlere ayrılmış bölümü güncelleme imkânı verir. Resmi dilimlemek, keskin bir bıçakla kesmek gibidir.

Resmi dilimlere ayırmanın farklı yolları vardır. Menüyü kullanarak ya da araç kutusunda Slice (dilim) simgesi kullanılarak resim dilimlere ayrılır.

Menüyü kullanarak resmi dilimlere ayırmak için araç kutusundan (Tools) seçim araçlarından biri (seçim aracı (Marquee), kement (Laso), çokgen (Polygon) seçilir. Resim üzerinde dilimlenecek alan seçilir, seçildikten sonra
Edit/Insert/Rectanguler Slice (Alt + Shift + U) veya Edit/Insert/Polygon Slice (Alt + Shift + P) menülerinden biri kullanılarak seçili bölge dilimlere ayrılır.

Resim Dilimleme (Slice Tool)

Araç kutusundan Slice (dilim) simgesi seçilir, fare göstergeci resim üzerinde dilimlenecek yer üzerine gelindiğinde farenin sol tuşu basılı tutularak hareket ettirilerek dilim oluşturulur.

Dilimler oluşturulduktan sonra araç kutusunda işaretçi (Pointer) simgesi kullanılarak dilim boyutu değiştirilebilir ya da taşınabilir. Alt tuşu basılı tutularak dilim taşındığında dilimin kopyası oluşturulur. Resim istenildiği kadar dilimlere ayrılabilir.

Araç kutusunda işaretçi (Pointer) simgesi seçili durumda iken dilim seçilim faren sağ tuşun basılarak kısa menü açıldığında Export Selected Slice kullanılarak dilim kaydedilebilir.

2.4. Dönüşümlü Resimler (Rollover) Oluşturma

Dönüşümlü resimler (Rollover), imleç üzerine getirildiğinde veya tıklandığında görünümü tamamen değişen bir resimdir. Kullanıcı dönüşümlü resim üzerine fare göstergecini getirdiğinde yeni bir resim açılır. Dönüşümlü resimler (Rollover) resimleri saklamak için kareleri kullanır.

2.5. Kareler Ekleme

Kareler dönüşümlü resimlerin (Rollover) çeşitli durumlarının saklandığı yerdir. Düğme düzenleyici (Button Editor) kullanıldığında düğmenin Over durumu 2. kareye (Frame 2) ve Down durumu 3. kareye (Frame 3) yerleşir.

1


Options
(Seçenekler)
Menüsü

Frame Paneli

Palet içerisinde Frames (Çerçeve) paneli yok ise Window/Frames (Shift + F2) kullanılarak ekrana getirilir. Frames panelindeki Options (seçenekler) menüsünde Add Frames alt menüsü kullanılır.

1
Yeni kareler ekleme

Add Frames menüsü kullanıldığında ekrana aşağıdaki pencere gelir. Number bölümüne oluşturulacak kare sayısı yazılır. After current frame seçeneği seçilerek işlem onaylanır.

1

İşlem onaylandığında Frames panelinde oluşturulan panel sayısından bir fazla çerçeve oluşur.Oluşturulan Frame�ler seçilerek içine istenen resim veya nesneler yerleştirilir.

Frame Paneli

2.6. Davranış Ekleme

Davranış eklemek için oluşturacağımız davranış kadar kare ekleriz. Çalışma alanı içerisinde üzerine fare göstergeci geldiğinde değişecek aktif bölge oluşturuyoruz. Oluşturulacak davranış sayısı kadar kareler (Frames) oluşturulur.

1

Frames Paleti açık iken Frame 1 seçilir. Frame 1 fare göstergeci davranışlar üzerinde değil iken ekranda görülecek olan resim veya grafiklerdir. Frame 1 de aktif bölgeler yani fare göstergeci üzerine getirildiğinde resim gelecek bölgeler ve aktif bölge üzerine geldiğinde oluşmasını istediğimiz dilim oluşturulur.

Davranış Ekleme

Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi çalışma alanına Frames paletinde Frame 1 seçili iken resim ve Davranış 1, Davranış 2, Davranış 3 metinleri yazılır.

Araç kutusunda aktif bölge (Rectangle Hotspot) 1 simgesi seçilir, aşağıda görüldüğü gibi Davranış 1, Davranış 2 ve Davranış 3 metinleri üzerine denk gelecek şekilde aktif bölgeler oluşturulur.

Aktif bölgeler oluşturulduktan sonra fare göstergeci aktif bölge üzerine getirildiğinde değişecek olan resim oluşturulur.

Değişecek dilim oluşturmak için araç kutusunda Slice (dilim) 1 simgesi seçilir, çalışma alanı içerisinde bir dilim oluşturulur.

Çalışma alanı içerisinde aktif bölge, dilim ve kılavuz çizgileri görünmüyorsa araç kutusunda Show Slice and Hotspot (dilim ve aktif bölgeyi göster) 1 simgesi seçilerek aktif bölge ve dilimin görünmesi sağlanır.





Aktif Bölgeler (HotSpot)
1
Oluşturulan dilim
(Slice)