Anasayfa | Web'den haberler | webbilisim Hakkında | İletişim | Filmler| || | | üye girişi | kayıt |
6. GELİŞMİŞ TEKNİKLER6.1. Şekilleri BirleştirmeModify/Combine Paths (değiştir/yolları birleştir) menüsündeki seçenekler kullanılarak basit şekillerden karmaşık şekillerin oluşturabilirsiniz. Çalışma alanına ilk önce birleştirilecek şekiller çizilir. Şekilleri düzgün çizmek için cetveller ekrana getirilir. Cetvelleri ekran da göstermek için View/Rulers (Ctrl+ R) menüsü kullanılır. Fare imleci cetvel üzerinde iken farenin sol tuşuna basılıp çalışma alanı içerisine kılavuz çizgileri yerleştirilir. Kılavuz çizgilerini yerleştirdikten sonra çalışma alanına önce dikdörtgen, sonra elips çizilir (Dikdörtgen ve elipsin merkezden ve merkezi kılavuz çizgilerine eşit uzaklıkta olması için çizim esnasında Alt tuşu basılı tutulur). Birleştirilmek istenilen şekiller seçildikten sonra birleştirme seçeneklerinden istenen biri uygulanır (Birden fazla şekil veya resim seçmek için birinci şekil seçildikten sonra Shift tuşu basılı tutulup diğer şekil veya resimler tıklanır). Birleştirme seçenekleri Modify/Combine Paths (değiştir/yolları birleştir) menüsünün alt seçenekleridir. Bu seçenekler ;
6.2. Nesne (Repeat) ÇoğaltmaResim düzenleme programında çalışırken çalışma içerisinde aynı şekillerin bulunması istenebilir. Aynı şekilleri oluşturmak yerine kopyalamak daha kolay ve daha az zaman alır. Farklı kopyalama yöntemleri vardır.
Tekrarlama yoluyla çalışma alanı içerisindeki nesneleri çoğaltmak için çoğaltılacak nesne ya da nesneler seçilir. Nesne seçimi yapıldıktan sonra Edit/Duplicate (Ctrl + Alt + D) kullanılarak nesneler çoğaltılır. 6.3. Bir CD OluşturmaElimize bir CD alıp incelediğimizde verinin bulunduğu yüzeye bakıldığında iki bölüm görülür: Verinin yazıldığı bölüm ve plastik bölüm. Bir CD oluşturmak için üç tane iç içe daire çizeceğiz. Dairelerin aynı merkezli olabilmesi için çalışma alanına kılavuz çizgilerini yerleştiririz. Üç tane daire iç içe çizilir. Önce en dıştaki daire çizilir, daha sonra diğeri en sona içerdeki daire çizilir. Hatırlatma: Çizim sırasında Shift tuşu şeklin daire olmasını, Alt tuşu ise dairenin merkez den ve merkeze eşit uzaklıkta çizilmesini sağlar. Üç dairede seçilir, seçimden sonra Modify/Combine Paths/Punch menüsü kullanılır. Punch üstteki şeklin alttaki şekli kestiği kısım çıkartılmış olunur. Bu da ortadaki boşluğun oluşmasını sağlar. Zemin rengini değiştirdiğimizde ortadaki boşlukta yani en içteki renkte zemin rengi görülecektir. Gerçek CD gibi ortada boşluk oluşturulmuş olunur. Plastik yüzeye benzer yüzey oluşturmak için ortadaki daire seçilir, dolgu rengi gri bir ton seçilerek plastik yüzey oluşturulur. 6.4. Renk (Degrade) TonlamasıRenk (degrade) tonlaması, renklerin kademeli olarak karıştırılarak bir renkten diğerine yavaş yavaş karışarak düzgün bir renk geçişi oluşturan sistemlerdir. Renk (degrade) tonlaması için en az iki rengin tanımlanması gerekir. İstenirse ikiden fazla renk tanımlanabilir, renk (degrade) tonlamasının izlediği açı değiştirilebilir.
6.5. Matlık (Opaklık) AyarıÇalışma alanına şekiller yerleştirildiğinde bunların gerçek gibi görünmesini isteyebiliriz. Örneğin saydam bir cisim elimize aldığımızda saydamlık durumuna göre karşı taraf belli bir oranda görülür.
Matlık değeri değiştirilecek nesnenin seçili olması gerekir. Örnekte matlık (opacity) değeri 50 yapılmıştır.Örnekte de görüldüğü gibi matlık değeri yüzün altına düşürüldüğünde dolgu rengi beyaz olmasına karşın zemin rengi görülmektedir. Seçili nesnelerin matlık yüzdesi değiştirilebileceği gibi nesne seçili durumda iken hazır matlık (Opaklık) desenleri de uygulanabilir. Örnek matlık deseni normal olarak belirlenmiştir. 6.6. Bir Yol Boyunca Metin EklemeMetinlerin nesneye göre şekil almasını sağlayabiliriz. Örneğin metnin bir daire boyunca yazılmasını yapalım.
Metin seçili durumda iken Text/Orientation seçenekleri kullanılarak metin yönelimleri değiştirilebilir. Özellikler denetçisinde metne girinti verme kullanılarak metin ileriden ya da geriden başlatılır. Pozitif değer verilirse ilerden, negatif değer verilirse geriden başlar. 6.7. Kesişme (Intersect) ve Kırpma (Crop) KomutlarıÇalışma alanına şekiller yerleştirilmiş olan basit şekillerden karmaşık şekiller elde edilmesi istenebilir. Örnek dikdörtgen ve elipsden karmaşık şekil oluşturulması:
6.8. Metni Yollara DönüştürmeMetni yollara dönüştürmek, metnin ana hatlarını bir grafik nesneye dönüştürmektir. Dönüştürmeden sonra metin bir metin olarak düzenlenemez. Dönüşümden sonra metni taşıyarak veya yeniden biçimlendirerek metnin şeklini ve görünümü değiştirilebilir. Metni yollara dönüştürmek için metin yazıldıktan sonra yani metin seçili durumda iken Text/Convert to Paths (Ctrl + Shift + P) menüsü kullanılarak metin grafiğe dönüştürülür. Artık metin üzerinde metin işlemleri yapılamaz. Metin bir grafik gibi hareket eder. Eğer karakterler üzerinde tek tek çalışmak istiyorsak metin seçili iken Modıfy/Ungroup (Ctrl + Shift + G) menüsü kullanılarak karakterler üzerinde ayrı ayrı çalışabilir. Tekrar grup halinde hareket etmesini istiyorsak bütün karakterler seçili iken Modify/Group (Ctrl + G) veya Modify/Combine Paths/Join (Ctrl + J) menüsü kullanılarak karakterler birleştirilir. 6.9. DönüşümlerBir nesneyi veya nesneler grubunu ya da bir piksel seçim alanını ölçeklemek, döndürmek, çarpıtmak ve eğmek için kullanılan eylemlere dönüşüm (transform) adı verilir. Dönüşüm işlemi için Tools panelindeki dönüşüm araçları kullanılır veya Modify/Transform (Değiştir/Dönüştür) seçimi yapılıp alt menüden bir seçenek uygulanır. Bir araç veya Transform menüsü öğesi seçildiğinde seçili nesnede dönüşüm tutamaçları görüntülenir. Herhangi bir dönüşüm tutamacı sürüklenerek nesne düzenlenir. Nesneyi Eğme:
Nesneyi Çarpıtma:
|