Anasayfa | Web'den haberler | webbilisim Hakkında | İletişim | Filmler| || | | üye girişi | kayıt |
5. METİN İŞLEMLERİ5.1. METİN EKLEME
Metin Özellikleri Yazı tipi: Çalışma alanı içerisine eklenen metnin tipi belirlenir. Metin yazıldıktan sonra metin seçilir, istenen yazı tipi uygulanır. Yazı puntosu: Metnin büyüklüğüdür. Metne başlarken metin büyüklüğü belirlenebileceği gibi yazıldıktan sonra da işaretlenerek metin büyüklüğü değiştirilebilir. Yazı dolgu (Fill) rengi: Metnin seçilen dolgu rengi değiştirilebilir. Kerning (Tracking): İki harf arasındaki boşluğu belirler. Sıfırdan büyük olması boşluğu artırır. Eksi değerler boşluğu azaltır. İlk satır girintisi: Metin başlangıç satır girintisini belirler. Yatay ölçekleme (Horizantal Scale): Metni uzatır/daraltır. Değer yüzde yüzden büyük ise metin uzar. Değer yüzde yüzden küçük ise metin daralır. Dış hat (Stroke) rengi: Metnin dış hattına uygulanacak renk seçilir. Metin yönü: Metnin yönü belirlenir. Metin yönleri soldan sağa, sağdan sola, aşağıdan yukarıya ve yukarıdan aşağıdır. Metin hizalama: Metin hizalama seçenekleridir. Metin soldan, sağdan, ortadan ve iki yana yasla seçeneklerinden biriyle hizalanır. Satır arası boşluğu: Satırlar arasında ki boşluğu belirler. Değer yüzde yüzden büyük ise satırlar arasındaki boşluk artar. Değer yüzde yüzden küçük ise satırlar arasındaki boşluk azalır. 5.2. Metin Hizalama ve Girinti YapmaMetin yazıldıktan sonra veya yazıma başlarken hizalama yapılabilir. Metni hizalamak için özellikler (Properties) denetçisindeki hizalama seçenekleri kullanılır.
Hizalama seçenekleri: sola (Left), sağa (Right), ortaya (Center), iki yana yasla (Justified) seçeneklerinden biri kullanılarak metin hizalanır. Metne girinti verilmek istendiğinde metin seçili durumda iken özellikler (Properties) penceresinde girintileme düğmeleri kullanılarak metne girinti verilir. Sürgü kullanılabileceği gibi sayısal değer girilerek de girinti oluşturulur. Metin yönü de, Properties penceresi kullanılarak değiştirilebilir. Metin yönü soldan sağa, sağdan sola, yukarıdan aşağıya veya aşağıdan yukarıya seçeneklerinden biri kullanılır. Metin alanı genişletildiğinde veya daraltıldığında metni yayma simgesi kullanılarak metin alan içerisine yayılır. 5.3. Yazım DenetimiFireworks programında yazı denetimi de gerçekleştirilmektedir.Fakat program içerisinde Türkçe yazım denetimi bulunmamaktadır. Ancak çalışma alanı içerisinde programın desteklediği dillerde metin var ise bunların denetimini yapabiliriz. İleriki versiyonlarında Türkçe denetim eklendiğinde Türkçe denetim de gerçekleştirebiliriz. Yazım denetimi yapmak için metin seçili iken denetim yapılacak dil veya diller Text/ Spelling Setup menüsü seçilir. Gelen pencerede diller seçilir. Dil seçimi yapıldıktan sonra yazım denetimi yapmak için Text/Check Spelling (Shift + F7) menüsü kullanılarak yazım denetimi gerçekleştirilir. 5.4. Metin AlmaResim işleme programlarında zengin metin türü ve efektleri bulunmaktadır. Yine de diğer kelime işlem programları ve özel tasarladığınız bir metni program içerisine dâhil edebilirsiniz. Çalışma alanı içerisine metin eklemek için File/Import (Ctrl + R) menüsü kullanılır. Metin eklemek için gelen pencere de dosya türü (Files of Type) ASCII Text (*txt) veya RTF Text (*.rtf) seçeneklerinden biri seçilir. Bir kelime işlem programından, çalışma alanına bir metin eklemek istenirse metin kaydedilirken dosya türü zengin metin biçimi yapılır. 5.5. Metin DüzenleyiciMetin üzerinde düzenlemeleri metin (text) aracıyla metin eklerken Properties penceresinden yapılabilir. Text/Editör menüsü kullanılarak ta metin üzerinde düzenleme yapabiliriz.
Düzenleme yapılacak metin seçilir. Metin seçiminden sonra Text/Editör menüsü kullanılır. Ekrana Text Editor penceresi gelir. Burada metnin rengi, harfler arası mesafe, hizalama, metin yönü, satırlar arası mesafe, metin tipi, metnin puntosu gibi düzenlemeler yapılabilir. 5.6. Çizgi AracıÇalışma alanı içerisine çizgi eklemek için araç kutusunda (Tools) çizgi (Line) simgesi seçilir. Çizginin başlangıç yerinde farenin sol tuşuna basılır, tuş bırakılmaz. Çizgi istenen yere kadar fare sürüklenir. Çizgi düz veya 450 çizilmek isteniyorsa:
Örneğin çizginin (Line) kalınlığı, boyutu, konumu, rengi, efekt, gölge, dolgu rengi, dış kenar rengi gibi ayarları değiştirilebilir. 5.7. Alt Seçim (Subselection) AracıÇalışma alanı içerisine vektör araçları kullanılarak şekiller yerleştirilebilir. İşaretçi (Pointer) kullanıldığında yerleştirilen bu şekiller ancak taşınabilir. Şeklin belli bir bölümünün konumu değiştirilemez. Şeklin belli bir bölümünü değiştirmek için alt seçim (Subselection) aracının kullanılması gerekmektedir. Alt seçim (Subselection) aracını kullanmak için araç kutusunda alt seçim aracı seçilir. Çalışma alanı içerisinde değiştirilmek istenen şekil farenin sol tuşu ile tıklanır. Örneğin değiştirilmek istenen şekil dikdörtgen olsun. Alt seçim aracı seçildikten sonra farenin sol tuşu ile dikdörtgen simgesine tıklandığında dikdörtgen çizgileri üzerindeki küçük dikdörtgenlerin bazılarının içi dolu bazılarının içi boş olduğu görülür. Fare imleci içi dolu kareler üzerine geldiğinde sol tuş basılı tutularak hareket ettirilir. Farenin hareket yönüne göre şekil değişir. Dikdörtgen üzerinde değiştirilmek istenen bölge fare, içi boş küçük karelerin üzerinde iken bir defa tıklanır. Küçük karelerin içi dolu olur. Dolu küçük kareler kullanılarak şekil değiştirilir. 5.8. Nitelik Yapıştırmayı KullanmaResim işleme programı en son seçilen nesnenin dış hat ve dolgu rengini korur. Örneğin bir dikdörtgen çizilip dış hat rengi değiştirildiğinde, daha sonra bir elips çizildiğinde çizgi rengi dikdörtgen ile aynı olur. Bir nesnenin niteliklerinin diğerine yapıştırılması istendiğinde nitelikleri kopyalanacak nesne seçilir. Seçimden sonra kopyalama yollarından biri ile kopyalanır. Kopyalama işleminden sonra nitelikleri değiştirilecek nesne seçilir. Edit/Paste Attributes (Ctrl + Shift + Alt + V düzen/nitelikleri yapıştır) menüsü kullanılarak nesnenin nitelikleri yapıştırılır. Örnek çalışma, biçim yapıştırma:
Bu işlemlerden sonra elipsin nitelikleri dikdörtgenin nitelikleri ile aynı olur. 5.9. Ok Başları EklemeÇalışma alanı içerisine çizgiler eklendiğinde çizgilerde ok başları mevcut değildir. Çizgilere ok başları eklemek için çizgi seçilir, çizgi seçildikten sonra Commands/Creative/Add Arrowheads menüsü kullanılarak çizginin her iki başına istenen şekilde ok başları eklenebilir. Ok başları (Add Arrowheads) penceresinde kilit kapalı olduğunda başlangıç ve bitiş okları aynı olur. Kilit açıldığında ise başlangıç ve bitişe farklı ok şekilleri uygulanabilir. |