Anasayfa | Web'den haberler | webbilisim Hakkında | İletişim | Filmler| || | | üye girişi | kayıt

4. TEK KATMAN ÜZERİNDE NESNELER

Oluşturacağımız animasyonlarda nesne oluşumundan bahsetmiştik. Fakat oluşturduğumuz bu nesnelerin birkaçını aynı anda kullanmak istenebilir. Flash’ta bu işlem katmanlar sayesinde gerçekleştirilmektedir. Aynı katman üzerinde birkaç nesneyi kullanacağımız gibi farklı katmanlarda da istenilen sayıda nesne kullanılabilir. Bu bölümde tek katman üzerinde nesnelerin yerleştirilmesi anlatılacaktır. Bu işlem için Brush ve Eraser çizim araçları kullanılmaktadır.

4.1. Çizgi ve Dolgu İlişkileri

 

Oluşturulan bir çizginin üzerine farki bir çizgi geldiğinde çizgilerin kesiştiği noktalardaki dolgularda istenilen ayarlamalar yapılabilir. Örneğin bir +(artı) işaretini ele alalım. İlk olarak artı işaretinin bir kenarı istenilen renk ile çizildikten sonra ikinci kenar çizildiğinde ortadaki kesişme noktasında renk karışımı olmaz. İlk çizilen çizgi altta bir sayfadaymış gibi kesiştiği noktada üstteki çizginin dolgu rengini almaktadır.

4.2. Dolgu ve Çizgilerin Kesişimi

 

Araç çubuğundan Pencil(kalem) ikonuna tıklanır. Line Color kısmından bir renk, Line Style’den  bir stil ve Line Thicknes’den bir çizgi kalınlığı seçilir ve sahnede bir çizgi çizilir. Çizgi ayarlarını değiştirerek ikinci bir çizgiyi ilk çizilenle kesişecek şekilde sahne üzerinde çizilir. Kesişme noktalarında üstteki çizginin dolgusu aktif olur ve Flash kesiştiği noktalara göre çizgileri böler. Yani artık ikiden fazla çizgi üzerinde değişiklikler yapılabilir.

4.3. Dolguların Birbirinden Ayrılması

Üst üste oluşturulan dolguları şekilleri birbirinden ayırmak mümkündür. Bu işlem için ilk olarak farklı renklerde ve biribirinin içinde olacak şekilde Araç çubuğundaki Oval ikonunu kullanarak sahne üzerinde iki oval çizilir. Araç çubuğundan Arrow aracıyla küçük ovali seçin. Görüldüğü gibi farklı renk olacaktır. Klavyeden Delete 111
tuşuna basın. Ortadaki ovalın kalktığını ve orada boşluk oluştuğu görülecektir   (Şekil 4.1.).

Şekil 4.1.  Dolguların Birbirinden Ayrılması

  

 


4.4. Gruplanmış Nesne Ayarları

Oluşturulan karmaşık nesnelerin üzerinde bir daha değişiklik yapılmamasını sağlamak için nesnelerin gruplanması gerekmektedir. İstenilen nesneleri grupladığınız takdirde artık o nesneler üzerinde ( Özel düzenleme modları hariç) bir değişiklik yapmak mümkün değildir.

4.4.1. Nesnelerin Gruplanması

Oluşturulan birden çok nesnenin bulunduğu sahnenin üzerinden istenilen sayıda nesne işaretlenir. Modify menüsünden Group’u seçin.(Ctrl+G) Artık seçilen nesneler üzerinde oynama yapılamamaktadır. Seçilen nesnelerde oynama yapılmak istendiğinde de gruplanmış nesne seçilerek Modify menüsünden Ungroup seçeneği seçilir.

4.4.2. Nesnelerin Birbiri Üzerine Yığılması

Üstüste oluşturulan nesnelerde yığılma sırası daha sonra oluşturulan üstte olacak şekildedir. Birbirini kesmeyen nesnelerdeki sıra öğrenileceği zaman nesnelerin bir kısmı kesişecek şekilde üstüne getirilir ve hangisinin daha sonra oluşturulduğu anlaşılır. Önce oluşturulmuş bir nesne üst sıralara yükseltilmek istenilebilir. Bu işlem için sahnede nesne grubu seçilir, Modify menüsünden Arrenge- Move Ahead seçeneğine tıklanır. Bu işlem bir üst düzeye çıkmasını sağlamaktadır. İstenilen sayıda tekrarlanır. Sürekli menülerden seçmek zor olacağından Ctrl+ yukarı ok tuşlarıylada bu işlem gerçekleşmektedir.

4.4.3. Nesnelerin Hizalanması

Oluşturulan animasyondaki nesnelerin hizalanmaları estetik açıdan önemli olmaktadır. Bu işlem için daha önce ızgaraları ve ölçülendirmeyi kullanmıştık. Ama bu tamamen kendi becerimize kalmaktaydı. Flash’ta tam bir hizalama yapmak mümkün olmaktadır. Yani nesneleri birbirine göre yada Stage(sahne)‘ye göre otomatik hizalama yapmak mümkündür. Bu işlem için sahnede hizalanacak nesne seçilir, Modify menüsünden Align alt menüsüne girilir. Align’e ait bir iletişim kutusu görülmektedir. Burada ilk olarak yatay yada dikey hizalama tipi seçilmektedir. İstenilen hizalama tipi belirlendikten sonra bu seçeneğin altındaki seçeneklerden biri seçilerek hizalama tamamlanmış olur.

4.5. Brush’ın Kullanımı

1Şu ana kadar Brush aracını normal modda kullandık. Fakat Brush aracının kullanıcıya sağladığı faydalar bununla sınırlı değildir. Brush aracı ile çizgilere dokunmadan boyama, sadece boş alanları boyama, seçilen öğenin içini boyama gibi işlemleride yapmak mümkündür. Boyarken çizgileri olduğu gibi bırakmak için;
Sahne üzerinde bir nesne oluşturulur, araç çubuğundan Brush seçilir, Fill Color menüsünden nesneyi oluştururken kullanmadığımız bir renk seçilir, Brush Mode menüsünden Paint Fills seçeneği aktif hale getirilir (Şekil 4.2.). Sahne üzerinde boyama yapılmaya başlandığında çizgileri boyamadığı görülecektir.

ŞEKİL 4.2.  Brush Ayarları

  Boyarken çizgi ve dolguların değişmeden kalması için;
Sahne üzerinde çizgiler ve dolgular varken araç çubuğundan Brush nesnesi seçilir, Brush Mode menüsünden Paint Behind aktif hale getirilir         sahne üzerinde boyama işlemi yapılır.
Boyamayı seçtiğimiz dolgularla kısıtlamak için;
Sahne üzerinde çizgi ve dolgular varken araç çubuğundan Brush seçilir. Brush Mode menüsünden Paint Selection aktif hale getirilir ve sahne üzerinde boyama işlemi yapılır.

Boyamayı sadece bir alandan kısıtlamak için;
Sahne üzerinde çizgi ve dolgular varken araç çubuğundan Brush seçilir. Brush Mode menüsünden Paint Inside aktif hale getirilir ve sahne üzerinde boyama işlemi yapılır.

4.6. Çok Kısımlı Şekillerin Doldurulması

Sahne üzerinde oluşturulan nesne sayısı arttıkça herbir nesne ile aynı işlemleri yapmak zaman alacaktır. Birkaç nesne üzerinde aynı işlemleri yapmak için Paint Bucket seçeneği kullanılmalıdır. Çok sayıda seçimi aynı renkle doldurmak için;
Sahne üzerinde yeterince nesne oluşturduktan sonra aynı renkte olması istenilen nesneler işaretlenir. Araç çubuğundan Paint Bucket aracı seçilir. Fill Color menüsünden istenilen renk ayarlanır, sahne üzerinde seçili dolgulardan herhangi birine tıklanır.

Bir Gradyent’i çok sayıda dolgu üzerinde uygulamak için;
Sahne üzerinde çok sayıda dolgu içiren nesne yaratıldıktan sonra aynı gradyente ayarlamak istenilen kısımlar seçilir, araç çubuğundan Paint Bucket seçilir, Fill Color menüsünden istenilen Gradyen ayarlanır, sahne üzerinde seçilen dolgulardan herhangi birine tıklanır.

4.7. Eraser Aracının Kullanımı

Birçok nesne üzerindeki yada aynı nesnenin farklı kısımlarında değişiklikleri aynı anda yapmak mümkün olduğu gibi silme işleminide bu işlemler gibi kullanmak mümkündür.

 

Çizgileri aynen bırakarak sadece dolguları silmek için;
Sahne’de çeşitli nesneler yaratıldıktan sonra Araç çubuğundan Eraser seçilir. Eraser Mode menüsünden Erase Fills seçilir, Eraser Shape menüsünden silgi şekli seçilir ve sahne üzerinde silme işlemi gerçekleştirilir.

Sadece çizgileri silmek için;
Sahne’de çeşitli nesneler yaratıldıktan sonra Araç çubuğundan Eraser seçilir. Eraser Mode menüsünden Erase Lines seçilir ve sahne üzerinde silme işlemi gerçekleştirilir.

Sadece seçilen dolguları silmek için;
Sahne’de çeşitli nesneler yaratıldıktan sonra Araç çubuğundan Eraser seçilir. Eraser Mode menüsünden Erase Selected Fills seçilir ve sahne üzerinde silme işlemi gerçekleştirilir.

Silmeyi sadece bir alanda kısıtlamak için;

Sahne üzerinde çeşitli nesne ve dolgular varken Eraser aracı seçilir, Erase Mode açılır menüsünden Erase Inside seçilir ve sahne üzerinde ilk tıklanılan şekil üzerinde silme işlemi gerçekleştirilir