Anasayfa | Web'den haberler | webbilisim Hakkında | İletişim | Filmler| || | | üye girişi | kayıt

13. KARMAŞIK ETKİLEŞİM

Kare ve düğme eylemleri Flash filmlerinin çeşitli etkileşim özelliklerini idare etmeyi sağlar. Daha önceki bölümlerde basit parametrelere sahip eylemleri kullanılması anlatıldı.

Flash’ın en güçlü olduğu alanlardan birisi, karmaşık eylem yaratmak için eylemleri biraraya getirme yeteneğidir.

13.1. İfade ve Değişkenlerin Kullanılması

Değişkenler somut veya soyut olabilir. Somut değişkenler düzenlenebilen metin alanlarıyla ayarlanır. Soyut değişkenler SetVariable eylemleri kullanılarak tanımlanır.

Düzenlenebilir metin alanında değişiklik yapmak için;
1. Yeni bir Flash filmi yaratılır.
2. Araç çubuğundan Text aracı seçilir.
3. Text Field değiştiricisine tıklanır.
4. Sahne’nin ilk karesine yas kelimesini içeren bir metin alanı girilir.
5. Ekleme noktası hala metin alanındayken, Modify menüsünden Text Field seçilir.
6. Gelen Text Field Properties iletişim kutusundan Variable alanına yas yazılır.
7. Iletişim kutusunun Option seçeneğinden Draw Border ve Background seçilerek metnin kutusunun içinde bir şey olmasa bile filmde görünmesi sağlanır.
8. Tüm diğer alanlar varsayılan değerde bırakılır ve OK’e tıklanır (Şekil 13.1.).

13.2. Şartlı Eylemlerin Kullanılması

Flash’ın şartlı eylemleri ( If Frame Is Loaded, If ve Loop) bazı sorular sorulmasını ve cevabın doğruluğu halinde başaka bir eylemi gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır.

If ve Loop eylemleriyle, bir ifade yaratarak test edilecek şartı tanımlamak gerekmektedir. İf Frame is Loaded eylemi, yerleşik bir test koşuluyla gelir; bu şartlı eylemleri öğretmek için iyi bir eylem olabilir. Bu eylem genellikle izleyicilerin bilginin çekilmesini beklemesini bildiren bir giriş animasyonu yaratmak için kullanılır.

Şekil 13.1. Metin  Alanında Değişiklik

 1
Sitede büyük ve karmaşık animasyonlar varsa, kullanıcı siteyi incelemeden önce verinin mümkün olduğu kadar büyük bir kısmının kullanıcının bilgisayarına aktarılmasını mümkündür. Tüm veri yerel olarak erişilir duruma gelene kadar beklemek, mümkün olan en pürüzsüz oynatımı sağlamaktadır. Kullanıcıları verinin

transferi sırasında eğlendirmek için, çabucak çekilen ve animasyonun son karesi kullanıcının bilgisayarına çekilene kadar tekrarlanan 20 kareli bir animasyon yaratılabilir. İf Frame is Loaded eylemi, belirli bir karenin verisinin bulunup bulunmadığını görmek için kullanıcının bilgisayarını kontrol eder. Veri ordaysa, Flash İf Frame is Loaded eylemine dahil edilen komutu izler. Veri orada değilse sonraki kare oynatılır.

 

Bir karenin yüklenmesini test etmek için;
1. 100 kareli bir Flash dosyası yaratılır.
2. İlk 20 karede basit bir animasyon oluşturulur.
3. Timeline’da eylemleri içeren yeni bir katman yaratılır ve hareket adı verilir.
4. Hareket katmanın 1.karesine çift tıklayarak Frame Properties iletişim kutusu açılır.
5. Action sekmesinde Add menüsünden İf Frame is Loaded seçilir.
6. Scene parametresi < Current Scene>‘e ayarlanır.
7. Frame Parametresi olarak Number sayı seçilir. (100 girilir.)
8. Action listesinden İf Frame is Loaded seçiliyken Add menüsünden Go To seçilir.
9. Scene parametresi < Current Scene>’e ayarlanır.
10. Frame Properties’ten Number seçilir ve metin alanına 21 girilir.
11. Control seçeneği olarak Go To and Play seçilir ve Ok’e tıklanır.

13.3. Yeni Dosyaların Yüklenmesi

Flash Web’e yada filme dosyaları yüklemek için iki yol sunar. Get URL eylemi, diğer dosyaları bulmanızı ve filmi bir tarayıcıda çalıştırdığınızda, onları bir tarayıcı penceresinde göstermeyi sağlar. Bu dosyalar Shockwave formatındaki Flash filmleri veya HTML sayfaları olabilir. Yeni dosyayı geçerli tarayıcı penceresinde yada yeni bir pencerede gösterilebilir.

Load Movie eylemi, yeni film dosyalarını geçerli film penceresinde göstermeyi sağlar. Yüklenen film, geçerli filmin yerini alabilir veya bir diğer animasyon katmanıymış gibi geçerli filmin üzerinde oynayabilir.

Get URL’i kullanarak ayrı bir tarayıcı penceresi açmak için;
1. Yeni bir Flash dökümanı yaratılır.
2. Filmin ilk anahtar karesine bir düğme sembolü yerleştirilir.
3. Sahne’de bu düğmeyi seçerek Modify menüsünden Instance seçilir.
4. Instance Properties iletişim kutusundan Action sekmesine geçilir.
5. Add menüsünden Get URL seçilir.
6. Action sekmesinin parametreler kısmında URL metin alanının ayrı bir pencerede görülmesi istenilen dosyanın ismi ve yolu girilir.
7. Window açılı menüsünden _blank seçilir ve Ok’e tıklanır.(Şekil 13.2.)

Şekil 13.2 Window Menüsü

 8. File menüsünden Publish Preview-HTML seçilir.
1

Get URL’ye benzer şekilde Load Movie kullanılır.

13.4. Diğer Eylemler

Call Eylemi: Filmin belirli karesinde bir eylem script’ini kullanmayı sağlar. Bir kare bir düğmeden yada başka bir kareden çağrılabilir. Bu yordam aynı eylem gruplarını tekrar tekrar kullanma zahmetinden kurtarmaktadır.
Fs Command Eylemi: Web tarayıcı veya bağımsız oynatıcı gibi, yayınlanan filmi oynatan programlı haberleşmeyi sağlamaktadır. Örneğin bağımsız oynanan bir dosya olarak yayınlanan bir filmde, bir Fs Command eyleminin parametrelerini filmin ekranı doldurması veya menü çubuğunu gösterip gizlemesi olarak ayarlanmaktadır.

Trace Eylemi: Eylem script’lerinde hata ayıklaması yapmakta yardımcı olmaktadır. Film test modunda oynatıldığında Trace eyleminin Message parametresine girilen mesajlar, Output isimli bir pencerede görülür.

Comment Eylemi: Eylem script’lerine açıklayıcı notlar eklemeyi sağlar. Bu açıklamalar script’in belli kısmında ne yapıldığını anlamaya yardımcı olmaktadır. Daha ileride script’in düzenlenmesini veya üzerinde başka insanların çalışmasını kolaylaştırır